16/06/2024
нота.мк
Културна нота

Списанијата за литература како хибриден културен простор

Списанијата за литература, уметност и култура не се создаваат затоа што културата има потреба од медиум. Нивната појава на македонската сцена, особено на онаа надвор од Скопје е повеќе одговор на потребите на локалните уметници и писатели да создадат свој автентичен производ што ќе го градат и обликуваат низ еден креативен процес што не завршува.

Токму за поривот да се остави белег, да се направи поголем творечки мегдан за новите генерации креативци зборува една од уредничките на списанието Зенит, Сузана Мицева, во интервју за Радио Марија.

Се одчитува....

Discover more from нота.мк

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading