04/03/2024
нота.мк

Димитар Мицев

Некои Македонци таму некаде бараат нешто

Димитар Мицев
Вчеравечер во Хилден, гратче во близина на Дизелдорф, беше промовиран македонскиот културен центар „Македонско сонце – Дизелдорф“.На настанот разговаравме со претставници на македонски здруженија во...

Списанијата за литература како хибриден културен простор

Димитар Мицев
Списанијата за литература, уметност и култура не се создаваат затоа што културата има потреба од медиум. Нивната појава на македонската сцена, особено на онаа надвор...

Незабележливо модерно ропство

Димитар Мицев
Во модерната ера, мобилните телефони станаа составен дел од нашиот секојдневен живот, револуционизирајќи го начинот на кој комуницираме, пристапуваме до информации и извршуваме различни задачи....

Видлив воздух, невидливи луѓе

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Извештај на Светската банка додава неколку проценти плус во таа...

Странец се обидува да го подобри квалитетот на воздухот во Скопје

Димитар Мицев
Без правилник за квалитет на цврсти горива, без листа со приоритетни објекти за замена на греењето, без ограничување на користењето влажни дрва, но со субвенции...

Фалат 48 проценти од потребните инспектори за животна средина

Димитар Мицев
Индустрија, ресторани, работилници, депонија – изворите на аерозагадување се бројни, но за навремено нивно контролирање фалат вработени и возила. Кон влошување на состојбата придонесува и...

Трицифрени милионски штети поради аерозагадувањето во Македонија

Димитар Мицев
При согорување на енергенси, без разлика дали се тоа дрва, течни горива, јаглен или отпад, со чадовите се испуштат честички на микропрашина, кои се вбројуваат...

На Скопје му требаат дваесетина години да стигне до почист воздух

Димитар Мицев
Швајцарската компанија IQAir, која ја прави листата со најзагадени поголеми градови во светот, пред еден месец беше обвинета од градоначалничката Данела Арсовска дека шири лажни...