03/03/2024
нота.мк

Актуелна Нота

Актуелно на тема… Нота актуелни теми … нотираме актуелни збиднувања со анализи и истражувања на различни погледи на одредена тема која е актуелна во моментот.

Моноспитово и Струмица се сеќаваат на претседателот Трајковски

Сузана Мицева
Скромен и тивок, но добар и исполнителен човек. Вака го паметат сожителите од родното Моноспитово поранешниот претседател Борис Трајковски. Велат, таков бил од дете, а...

Некои Македонци таму некаде бараат нешто

Димитар Мицев
Вчеравечер во Хилден, гратче во близина на Дизелдорф, беше промовиран македонскиот културен центар „Македонско сонце – Дизелдорф“.На настанот разговаравме со претставници на македонски здруженија во...

Зошто Струмица е на врвот на најзагадени градови во државата

Сузана Мицева
Влажни огревни дрва, горење отпад, сообраќајот, индустријата или сите заедно. Што е најголемиот загадувач на воздухот во Струмица? Прашањето е горливо за граѓаните кои се...

Струмица со алармантнo ниво на загадување

Димитар Мицев
Струмица е забележана како најзагадена област во државата, според последните мерења спроведени од Министерството за животна средина и просторно планирање. Градот има забележано неверојатни 535...

Токарев: Арбитражниот суд да не се користи како закана

Сузана Мицева
Арбитражниот суд да не се користи како закана, порачуваат правниците. Правникот Влатко Токарев, кој магистрирал деловно и инвестициско право на престижниот Кембриџ вели дека не...

Активистите: Седма година сме на улиците, нема да не фатите на кондиција

Сузана Мицева
Скандирања, свирежи, пароли со народен бунт. Вака беше два часа на главната раскрсница во Струмица. Река граѓани од регионот но и од цела држава дојдоа...

Повик за протестна блокада

Димитар Мицев
Не стивнуваат активностите и реакциите на активистите против одлуката на Владата за спојување на концесиите на Еуромакс. Активистите со видео порака се обраќаат на јавноста...

Велков: Владата самоволно ги споила концесиите за рудникот Иловица- таквиот предлог е отфрлен од судот

Сузана Мицева
Криминоген чин и демонстрација на самоволие – вака ја оценуваат активистите против рудници одлуката на Владата да ги спои концесиите на Еуромакс за рудникот Иловица....

Ило Малинов: Политичарите немаат храброст да се изјаснат за или против рудникот

Сузана Мицева
Мирен летен ден во Иловица и Штука, двете населени места над струмичко – над кои треба да никне рудник за злато и бакар. Луѓето полека...