04/03/2024
нота.мк

Аналитичка Нота

Нота анализа на теми кои заслужуваат внимание на јавноста. Подигање на свеста за одредени теми и длабинско истражување на темата.

Казните не ги плашат родителите што решиле да не ги вакцинираат децата

Сузана Мицева
За неколку години десетина родители од Југоистокот добиле покани да платат казна за нередовна вакцинација своите деца. Дел од нив се согласиле да платат казни,...

Струмичани се исплашија од епидемијата со голема кашлица – во редици чекаат да ги вакцинираат своите деца

Сузана Мицева
По стотина деца во Струмица секој ден се вакцинираат. Невидена гужва е пред службата за вакцинација во Здравствениот дом во овој град, откако родителите ги...

Видлив воздух, невидливи луѓе

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Извештај на Светската банка додава неколку проценти плус во таа...

Странец се обидува да го подобри квалитетот на воздухот во Скопје

Димитар Мицев
Без правилник за квалитет на цврсти горива, без листа со приоритетни објекти за замена на греењето, без ограничување на користењето влажни дрва, но со субвенции...

Фалат 48 проценти од потребните инспектори за животна средина

Димитар Мицев
Индустрија, ресторани, работилници, депонија – изворите на аерозагадување се бројни, но за навремено нивно контролирање фалат вработени и возила. Кон влошување на состојбата придонесува и...

Трицифрени милионски штети поради аерозагадувањето во Македонија

Димитар Мицев
При согорување на енергенси, без разлика дали се тоа дрва, течни горива, јаглен или отпад, со чадовите се испуштат честички на микропрашина, кои се вбројуваат...

На Скопје му требаат дваесетина години да стигне до почист воздух

Димитар Мицев
Швајцарската компанија IQAir, која ја прави листата со најзагадени поголеми градови во светот, пред еден месец беше обвинета од градоначалничката Данела Арсовска дека шири лажни...

Најавената пријава од Арсовска против Усје и по една година ја нема

Димитар Мицев
Цементарница Усје годишно гори околу 4.000 тони текстилен отпад, а кон алтернативното гориво што се гори спаѓа и пластиката, оризовата арпа и лушпи од кафе....

Пази! Видлив воздух

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Преку документарецот „Пази! Видлив воздух“ го пренесуваме гласот на невработени...