03/03/2024
нота.мк
Аналитичка Нота

Клучната улога на медиумската писменост во развојот на тинејџерите

Живееме во период на доминација на екраните и дигиталните информации. Затоа моќта за навигација низ онлајн светот лежи во разбирањето на медиумите. Идните генерации неопходно е да се насочени кон подигнување на медиумската писменост, посебно кај тинејџерите, давајќи им способност да препознаат и реагираат на дезинформациите во дигиталниот простор. Способноста да се движите низ огромниот простор на медиумите не е само вештина, туку тоа е и клучна алатка за дешифрирање, расчленување и разбирање на мноштвото пораки, кои секојдневно ги бомбардираат младите умови. Медиумската писменост не е само да знаете како да користите паметен телефон или да пребарувате на интернет. Станува збор за разбирање на јазикот на медиумите – способност за критичко оценување, преиспитување и анализа на информациите презентирани во различни форми на медиуми.

Права и одговорности во користењето на интернетот

Медиумската писменост ги вооружува тинејџерите со способност да разликуваат веродостојни и погрешни информации. Тоа им дава право да донесуваат информирани одлуки, наместо да бидат под влијание на медиумска манипулација или пристрасни наративи. Едукацијата за медиумска писменост ги поттикнува вештините за критичко размислување, охрабрувајќи ги тинејџерите да гледаат подалеку од површината и да ги преиспитуваат мотивите, предрасудите и намерите зад медиумските пораки со кои се среќаваат. Тоа им помага на тинејџерите да ги разберат нивните права и одговорности на Интернет, учејќи ги етички и безбедно да се движат низ дигиталниот свет.

Можности наспроти ризици

Додека дигиталниот свет нуди многу можности, тој исто така носи и значителни ризици, особено кога станува збор за информациите што тинејџерите ги споделуваат онлајн. Секоја споделена фотографија, видео или личен детал носи потенцијални пропусти што може да се искористат. Кога тинејџерите споделуваат содржина без да ги земат предвид поставките за приватност, таа содржина може да допре до несакана публика. Личните информации може да паднат во рацете на непознати лица, ризикувајќи злоупотреба или експлоатација. Информациите споделени на Интернет може да се собираат, чуват, па дури и продаваат на компании за податоци без ничија согласност. Овие податоци може да се користат за насочено рекламирање или, во најлошото сценарио, за изнудувачки цели. Споделената содржина може да стане храна за сајбер-малтретирање. Сликите или видеата споделени без согласност може да се манипулираат, што доведува до вознемирување, срам или социјално исклучување. Информациите споделени на Интернет би можеле да го привлечат вниманието на предаторите. Личните податоци или гео-означените локации може ненамерно да го олеснат злонамерното однесување и постигување на одредени цели. Сè што е споделено онлајн остава дигитален отпечаток. Несоодветната содржина или однесување може да ги прогонува тинејџерите во иднина, што со сигурност ќе влијае на социјалната интеграција, реализација на нивните цели во образованието или пронаоѓање на работа. Погрешно протолкуваната или погрешната содржина може да создаде искривена јавна слика, да влијае на односите или социјалните перцепции.

Медиумски писмена и дигитално свесна генерација

Неопходна е едукација на тинејџерите за поставките за приватност на платформите на социјалните медиуми, за контролирање кој смее да ја гледа нивната содржина. Охрабрувајте го критичкото размислување пред да објавите што било на Интернет и разберете ги потенцијалните последици и трајноста на онлајн содржината. Дигиталниот свет нуди безгранични можности, но од клучно значење е да се знае како да се движите внимателно. Со разбирање на ризиците поврзани со споделување лична содржина на Интернет, тинејџерите можат да направат информиран избор и да се заштитат од потенцијална експлоатација или штета. Не е само да се биде медиумски писмен, се работи за тоа да се биде дигитално совесен на начин кој ќе ја штити личната приватност и благосостојба во сегашноста и во иднина. Во свет преплавен со информации, медиумската писменост се појавува како неопходна вештина за тинејџерите. Инвестирањето во медиумската писменост денес обезбедува генерација на критички мислители и одговорни дигитални граѓани утре.

Оваа содржина и видеото се изработени во соработка со Институтот за Комуникациски Студии во рамките на проектот „КОРИСТИ ФАКТИ“, кој е поддржан од Британската Амбасада во Скопје.

ne veruvaj proveruvaj
IKS

Related posts

Струмичани се исплашија од епидемијата со голема кашлица – во редици чекаат да ги вакцинираат своите деца

Сузана Мицева

Негување медиумска писменост кај децата – зајакнување на нивната отпорност на дезинформации

Димитар Мицев

Остави коментар

Discover more from нота.мк

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading