04/03/2024
нота.мк

Сузана Мицева

Моноспитово и Струмица се сеќаваат на претседателот Трајковски

Сузана Мицева
Скромен и тивок, но добар и исполнителен човек. Вака го паметат сожителите од родното Моноспитово поранешниот претседател Борис Трајковски. Велат, таков бил од дете, а...

Казните не ги плашат родителите што решиле да не ги вакцинираат децата

Сузана Мицева
За неколку години десетина родители од Југоистокот добиле покани да платат казна за нередовна вакцинација своите деца. Дел од нив се согласиле да платат казни,...

Струмичани се исплашија од епидемијата со голема кашлица – во редици чекаат да ги вакцинираат своите деца

Сузана Мицева
По стотина деца во Струмица секој ден се вакцинираат. Невидена гужва е пред службата за вакцинација во Здравствениот дом во овој град, откако родителите ги...

Во Секирник се негува музеј – реликвија на македонската традиција и култура

Сузана Мицева
Стари садови, покуќнина, облека, парчиња накит, оружје, но и документи. Мал етно музеј собира Ѓорги Петров, професор во средното училиште Никола Карев, но и горд...

Зошто Струмица е на врвот на најзагадени градови во државата

Сузана Мицева
Влажни огревни дрва, горење отпад, сообраќајот, индустријата или сите заедно. Што е најголемиот загадувач на воздухот во Струмица? Прашањето е горливо за граѓаните кои се...

Десетина настани и триесетина поети од девет земји за 35. Поетска ноќ во Велестово

Сузана Мицева
На падините на планината Галичица, на околу 1000 метри надморска височина, се наоѓа Велестово. Селото чија местоположба е како измислена во некоја митска приказна –полуоткриена,...

Вештачката интелигенција – нова алатка за креирање дезинформации

Сузана Мицева
Неодамна се појавија видеа од „дивата“ младост на поранешната германска канцеларка, Ангела Меркел. Ова не беа компромитирачки материјали, туку моќта на вештачката интелигенција – на...

Битка против дезинформациите

Сузана Мицева
„Северна Македонија беше означена како земја на лажните вести откако во 2016 година се откри дека во Велес се водени голем број лажни веб-страници и...

Со дезинформации во маркетиншки цели до милионски заработки

Сузана Мицева
Не се добројуваат злоупотребите на личните податоци во интернет пространството. Најчесто се користат за креирање дезинформации за постигнување на маркетиншки цели на одреден производ или...