03/03/2024
нота.мк

sumi

Поради градење, лани загубени над 23.000 хектари македонска шума

Димитар Мицев
По пожари, дрвокрадци или напад од болести шумата пробува самата да се обниви. Но, во таа обнова помага и државата со пошумување. Граѓани го собираат...

Изгореле 200.000 хектари шума

Димитар Мицев
За 21 година изгореле околу 200.000 хектари македонска шума. Во Македонија, покрај домашни, има и “увезени“ пожари. Таков проблем има во Националниот парк Маврово и...

Видео: Кревките шуми

Димитар Мицев
Документарен филм со фокус на шумското богатство, грижата и негрижата од страна на државните институции, локалното население и соседите. Истражувањето на кое се работеше неколку...