16/06/2024
нота.мк

journalismfund

Видлив воздух, невидливи луѓе

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Извештај на Светската банка додава неколку проценти плус во таа...

Странец се обидува да го подобри квалитетот на воздухот во Скопје

Димитар Мицев
Без правилник за квалитет на цврсти горива, без листа со приоритетни објекти за замена на греењето, без ограничување на користењето влажни дрва, но со субвенции...

Фалат 48 проценти од потребните инспектори за животна средина

Димитар Мицев
Индустрија, ресторани, работилници, депонија – изворите на аерозагадување се бројни, но за навремено нивно контролирање фалат вработени и возила. Кон влошување на состојбата придонесува и...

Трицифрени милионски штети поради аерозагадувањето во Македонија

Димитар Мицев
При согорување на енергенси, без разлика дали се тоа дрва, течни горива, јаглен или отпад, со чадовите се испуштат честички на микропрашина, кои се вбројуваат...

На Скопје му требаат дваесетина години да стигне до почист воздух

Димитар Мицев
Швајцарската компанија IQAir, која ја прави листата со најзагадени поголеми градови во светот, пред еден месец беше обвинета од градоначалничката Данела Арсовска дека шири лажни...

Најавената пријава од Арсовска против Усје и по една година ја нема

Димитар Мицев
Цементарница Усје годишно гори околу 4.000 тони текстилен отпад, а кон алтернативното гориво што се гори спаѓа и пластиката, оризовата арпа и лушпи од кафе....

Пази! Видлив воздух

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Преку документарецот „Пази! Видлив воздух“ го пренесуваме гласот на невработени...

Македонија не барала ни знаење, ниту пари од ЕУ за реставрација на реките

Димитар Мицев
Во Европа веќе се спроведуваат проекти за реставрација на реките – отстранување на хидроцентрали, брани и ослободување на речните корита. На европските реки досега се...

Договорите за хидроелектраните во Жировница ќе се раскинуваат спогодбено

Димитар Мицев
Проблемот со малите хидроелектрани е што се градат во недопрена природа, а за одвивање на градежните активности се сечат дрвја и се пробива пат. На...

Поради градење, лани загубени над 23.000 хектари македонска шума

Димитар Мицев
По пожари, дрвокрадци или напад од болести шумата пробува самата да се обниви. Но, во таа обнова помага и државата со пошумување. Граѓани го собираат...