16/06/2024
нота.мк

дезинформации

Негување медиумска писменост кај децата – зајакнување на нивната отпорност на дезинформации

Димитар Мицев
Во денешното дигитално време, кога информациите нè бомбардираат од секој агол, негувањето на медиумската писменост кај децата станува суштинска и вештина што е важно да...

Вештачката интелигенција – нова алатка за креирање дезинформации

Сузана Мицева
Неодамна се појавија видеа од „дивата“ младост на поранешната германска канцеларка, Ангела Меркел. Ова не беа компромитирачки материјали, туку моќта на вештачката интелигенција – на...

Битка против дезинформациите

Сузана Мицева
„Северна Македонија беше означена како земја на лажните вести откако во 2016 година се откри дека во Велес се водени голем број лажни веб-страници и...

Со дезинформации во маркетиншки цели до милионски заработки

Сузана Мицева
Не се добројуваат злоупотребите на личните податоци во интернет пространството. Најчесто се користат за креирање дезинформации за постигнување на маркетиншки цели на одреден производ или...