04/03/2024
нота.мк

polution

Видлив воздух, невидливи луѓе

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Извештај на Светската банка додава неколку проценти плус во таа...

Странец се обидува да го подобри квалитетот на воздухот во Скопје

Димитар Мицев
Без правилник за квалитет на цврсти горива, без листа со приоритетни објекти за замена на греењето, без ограничување на користењето влажни дрва, но со субвенции...

Најавената пријава од Арсовска против Усје и по една година ја нема

Димитар Мицев
Цементарница Усје годишно гори околу 4.000 тони текстилен отпад, а кон алтернативното гориво што се гори спаѓа и пластиката, оризовата арпа и лушпи од кафе....

Пази! Видлив воздух

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Преку документарецот „Пази! Видлив воздух“ го пренесуваме гласот на невработени...

Зошто Струмица е на врвот на најзагадени градови во државата

Сузана Мицева
Влажни огревни дрва, горење отпад, сообраќајот, индустријата или сите заедно. Што е најголемиот загадувач на воздухот во Струмица? Прашањето е горливо за граѓаните кои се...

Струмица со алармантнo ниво на загадување

Димитар Мицев
Струмица е забележана како најзагадена област во државата, според последните мерења спроведени од Министерството за животна средина и просторно планирање. Градот има забележано неверојатни 535...