16/06/2024
нота.мк

zagaduvanje

Македонија е втората најзагадена држава во Европа

Швајцарската компанија АјКјуEр (IQAir) денеска го објави извештајот за аерозагадувањето во 2023. Македонија останува на второто место од 43 држави во Европа според загадувањето на...

Видлив воздух, невидливи луѓе

Димитар Мицев
Македонските власти тврдат дека 45 проценти од аерозагадувањето во главниот град Скопје доаѓаат од домаќинствата. Извештај на Светската банка додава неколку проценти плус во таа...

Странец се обидува да го подобри квалитетот на воздухот во Скопје

Димитар Мицев
Без правилник за квалитет на цврсти горива, без листа со приоритетни објекти за замена на греењето, без ограничување на користењето влажни дрва, но со субвенции...

Фалат 48 проценти од потребните инспектори за животна средина

Димитар Мицев
Индустрија, ресторани, работилници, депонија – изворите на аерозагадување се бројни, но за навремено нивно контролирање фалат вработени и возила. Кон влошување на состојбата придонесува и...

На Скопје му требаат дваесетина години да стигне до почист воздух

Димитар Мицев
Швајцарската компанија IQAir, која ја прави листата со најзагадени поголеми градови во светот, пред еден месец беше обвинета од градоначалничката Данела Арсовска дека шири лажни...

Струмица со алармантнo ниво на загадување

Димитар Мицев
Струмица е забележана како најзагадена област во државата, според последните мерења спроведени од Министерството за животна средина и просторно планирање. Градот има забележано неверојатни 535...